torstai 22. elokuuta 2013

Bill Bryson - A Walk in the Woods

"Not long after I moved with my family to a small town in New Hampshire I happened upon a path that vanished into a wood on the edge of town."

Vaeltaminen on aika leppoisaa ajanvietettä. Silti sitä tulee harrastettua aivan turhan harvoin. Vaikka purkkiruoka, märät sukat ja karhut eivät ole se oma juttu, on erämaan mystiikkaa etsivälle olemassa onneksi helpommin lähestyttävä vaihtoehto - vaeltamisesta lukeminen. En kuitenkaan valinnut kirjaani tällä kertaa aiheen vuoksi, vaan kirjailijan. Bill Bryson on nimittäin hauska mies. Eikä hän pettänyt tälläkään kertaa.

A Walk in the Woods on kertomus Brysonin ja hänen matkatoverinsa Stephen Katzin yrityksestä kävellä kuuluisa Appalachian Trail, 3500km pitkä vaellusreitti, joka yltää Georgiasta Maineen. Kyse on siis hienoisesti ylipainoisista miehistä, joilla on tuskin ollenkaan aikaisempaa tietoa patikoinnista. Voin kertoa, että näistä lähtökohdista syntyy legendaarista huumoria.

En ole ääneen nauravaa tyyppiä, varsinkaan kun luen. Mutta niin vain Bryson sai minut ääntelehtimään, jopa julkisilla paikoilla. Hatunnoston arvoinen suoritus, kerta kaikkiaan. Bryson ja Katz ovat lyömätön parivaljakko - ja Katz on yksinkin riemastuttava. Siinä on mies, josta löytyy suomalaista jääräpäisyyttä ja sisua. Puolet tavaroista löytyy ensimmäisen päivän jälkeen pusikoista...piti keventää. Kun kohtalo koettelee, Katz ottaa osumat vastaan omalla tyylillään - hillitysti, henkilökohtaisesti ja arvaamattomasti.

Appalachian Trail on niin pitkä, että sen varrelle mahtuu monenmoista miljöötä. Amerikkalaiset pikkukaupungit, joita reitti sivuaa, tuntuvat hyvin masentavilta paikoilta. Ei oikein herätä matkailukipinää. Toisaalta onhan sitä luontoakin jäljellä. Veikkaanpa, että Lapin erämaat ovat astetta karumpia olosuhteiltaan. Muutenkin amerikkalainen liioittelu välillä hieman hämmentää, erityisesti kun Bryson pelkää saavansa hypotermian keskellä kesää. Kyllähän tuolla mielellään päivän tai pari patikoisi. Koko reitin selättäminen tuskin minulta onnistuisi.

Eikä se toki onnistu sankareiltammekaan. Pikkuseikkoja.

"We didn't walk 2200 miles, it's true, but here's the thing: we tried. So Katz was right after all, and I don't care what anybody says. We hiked the Appalachian Trail."

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti