keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Mika Waltari - Kuka murhasi rouva Skrofin?

Kaasunhaju leviää rappukäytävässä, liedelle on läikähtänyt velliä, avaimenreikä on tukittu pumpulilla vedon estämiseksi ja rouva Skrof on kuollut. Paikalle hälytetään komisario Palmu ja hänen reipas apurinsa. Tapaturmainen onnettomuus, siltä se vaikuttaa. Mutta Palmun hoksottimia ei noin vain huijatakaan. Kyseessä on murha!

Ikivihreä dekkariklassikko, näin takakansi julistaa. Yhdyn tähän ainakin siinä mielessä, että teos on hyvin uskollinen klassiselle dekkariperinteelle. Palmu on tukevoitunut ja kokenut etsivä, joka kätkee älynsä pölmeän käytöksensä taakse. Apuri taas on nuori, innokas ja vilkas mielikuvitukseltaan, onhan tämä hänen ensimmäinen murhajuttunsa. Epäiltyjen joukko on monipuolinen, usealla näyttäisi löytyvän motiivi surmatekoon ja alibien laatukin on monella niin ja näin. 

Sitten tutkitaan ja hutkitaan. Toimintakohtaukset ovat jo takana päin, sankarimme saavat keskittyä yksinomaan aivotyöskentelyyn. Murhaaja pidetään salassa tottakai aivan viimeisille sivuille asti. Ratkaisu löytyy vasta muutaman väärän johtopäätöksen ja epäilyksen jälkeen. Paljastettakoon, että loppu on ehkä osittain pettymys. Ei nyt varsinaisesti ennalta arvattava, mutta liian tavallinen muun muassa motiiveiltaan. 

Yleisfiilikseltään salapoliisiromaani on kepeä ja valoisa. Kertoja ottaa välillä kontaktia lukijaan ja heittelee tälle pieniä vihjeitä tulevasta. Tällainen hassutteleva ja hieman värittynyt kerronta on eräs syy, miksi arvostan Waltarin niin korkealle. Miljöö on myös miellyttävä, 30-luvun Helsinki tutulta kuulostavine kadunnimineen (todettakoon kuitenkin, että asun noin puolen Suomen päässä pääkapungista). Talonmies lakaisee pihaa, herrakerhon juomalasku on pöyristyttävä, poliiseilla on autonkuljettajat…kerrassaan leppoisaa elämää kaukana historiassa.

Kirja oli minulle comeback. Comeback Waltarin pariin, comeback perinteisen salapoliisiromaanin pariin. Nopeasti sen luin ja nopeasti siihen tykästyin. Ja tietysti opin, kuka onkaan tuo komissaari Palmu, jonka nimi silloin tällöin vilahtelee suomalaisen populaarikulttuurin kentällä. Oikeastaan nyt heräsi himo lukea lisää kotimaista kirjallisuutta, ja nimenomaan tällaista vähän vanhempaa materiaalia. Jokin siinä vaan kolahtaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti