perjantai 4. toukokuuta 2012

Mika Waltari - Jumalaa paossa

Jumalaa paossa on Waltarin 17-vuotiaana kirjoittama esikoisteos. Jännittyneenä tartuin opukseen. Kohta näkisin, millaisella tarinalla mies aloitti pitkän uransa. Puoliväliin tullessa aloin sulatella ajatusta, että kyseessä ei kenties olekaan mikään mestariteos. Lopussa eivät enää selittelyt auttaneet: Jumalaa paossa on huono kirja.

Sillä ei tämä mikään kirja ollut. Vaan mainos. Hävytön reklaami, jonka tilaajana toimi Suomen Merimieslähetys. Sanomaa ei oltu verhottu edes hienovaraisesti kertomuksen kätköihin, vaan se iskettiin kömpelösti päin lukijan kasvoja. 

Aarne Tammi, viaton koulupoika, näkee tyttönsä toisen miehen seurassa ja päättää paeta tuskassaan merille. Seuraavat neljä vuotta mies viettää savuisissa kapakoissa tuopin ja kevytkenkäisten naikkosten seurassa. Hän niittää mainetta karskina kapakkatappelijana ajautuen lopulta puukottamaan laivansa kapteenia. Hirveä sieluntuska korventaa Aarnea, mutta Jumala päättää armahtaa miesparkaa. Merimieslähetyksen avustuksella hän kääntyy uskovaiseksi, palaa kotimaahansa, saa tyttönsä ja työpaikan ja ymmärtää, että hyvään elämään ei kuulu riettaus ja irstailu, vaan ahkera työnteko ja Raamatun tutkiminen. Just joo.

Waltari tuskin taiteellista paloaan ilmentäen kynäili tämän kirjan. Vaan teos osoittaa mielestäni, kuinka monipuolinen mies on. Häneltä tilattiin mainoslehtinen Jumalasta ja sen hän teki. Mitäs vikaa mittatilauskirjailijoissa on? Paha maku tästä kuitenkin jäi. Viheliäistä propagandaa…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti