perjantai 26. joulukuuta 2014

Randall Munroe - What If?

"What is the farthest one human being has ever been from every other living person? Were they lonely?"

Randall Munroen What If?: Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions taitaa olla voittanut joitakin tietokirjapalkintoja tänä vuonna. Epäröin hetken, että kannattaakohan tätä lukea vai onko meno liian yliampuvaa. Ilokseni voin sanoa, että kyllä kannatti. Vaikka absurdeihin sfääreihin mennäänkin, on taustalla kivenkovaa fysiikkaa, matematiikkaa ja kemiaa. Paljon uutta tuli taas opittua.

Munroe on entinen NASAn työntekijä ja sarjakuvataiteilija. Taustansa ansiosta mies pystyy syvällisten analyysien lisäksi kuvittamaan ajatuksiaan hauskalla tavalla. Hän pitää samannimistä blogia, johon lukijat voivat lähettää kysymyksiään. Kirja onkin enimmäkseen vain kooste blogin parhaista paloista. Kysymykset vaihtelevat tähtitieteellisistä ruohonjuuritasolle. Onko mahdollista itkeä niin paljon, että kuivuu? Mitä jos kaikki maailman ihmiset hyppäisivät samanaikaisesti? Mitä tapahtuisi, jos tekisi tiilistä alkuaineiden jaksollisen järjestelmän siten, että jokainen tiilistä olisi tehty alkuaineesta, jota se edustaa taulukossa. Viimeisin kysymys on yksi lemppareistani. Siihen asti menee ihan hyvin kunnes tullaan fluoriin. Lopputulos onkin sekoitus myrkyllistä savua, liekkimerta, ydinräjähdystä ja tappavaa säteilyä.

Munroe kirjoittaa hauskasti ja viljelee paljon viittauksia populäärikulttuuriin. Suomikin mainitaan (torilla tavataan!). Jos maapallo lopettaisi yhtäkkiä pyörimisen, olisi Helsingin tunneliverkostot hyvä paikka odotella tuulen laantumista. Suosittelen kaikille tieteen ystäville lämpimästi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti