keskiviikko 8. elokuuta 2012

George R.R. Martin – A Feast for Crows

Kun leijonat ja sudet vetävät henkeä, saavat varikset bilettää rauhassa. Itse asiassa Martinin omien sanojen mukaan näistä kekkereistä irtosi niin paljon tekstiä, että kirja piti jakaa kahteen osaan. Ei kuitenkaan keskeltä poikki periaatteella, vaan siten, että seuraava eepos, A Dance with Dragons sijoittuu Feastin kanssa samalle ajanjaksolle. Näkökulma ja seurattavat tapahtumat ovat vain muuttuneet. Feast keskittyy krakeneiden keskinäisen nokkimisjärjestyksen selvittelyyn, Dornen hiekkakäärmeiden juonitteluihin, Sansan uuteen elämään Eyriessä, Aryan arkeen meren tuolla puolen, Briennen epätoivoiseen seikkailuun itärannikolla, Samin merimatkaan, Jaimen elämään hyviksenä ja ennen kaikkea Cersein irtoavaan otteseen valtakunnasta. 

Merkittävien hahmojen määrä sarjassa on kyllä aivan älytön, kun ottaa huomioon, että Feastin tasoisesta mestariteoksesta pystyttiin pudottamaan pois sellaisiakin nimiä kuin Jon Snow, Tyrion Lannister, Stannis Baratheon, Varys, Bran Stark ja Daenerys Targarayen. Tärisen nytkin jännityksestä kun mietin, millaista tykistystä Dance tulee olemaan.

Kinkkiset juonenkäänteet, monimutkaiset perintäsuhteet, silmitön väkivalta, ahneus ja tuhannet yksityiskohdat tuntuvat kaikki lopulta kääntävän yhtä suurta ratasta kokonaisuutta ajatellen. Vaikuttaa siltä, että yhä useampi taho Westerosissa toivottaisi lohikäärmeet ilomielin tervetulleeksi valtakuntaan. Euron haluaa valjastaa tulen palauttaakseen kunnian ja vallan kansalleen, Doran kostaakseen vuosien takaiset kaunat King’s Landingille, Lord of Lightin nimeen vannovat tarvitsisivat tulta taistelussa pohjoisen poikia vastaan (mitä tosin harva vielä edes ymmärtää), ja alkemistiporukka ties mitä juonia varten.

Mutta lohikäärmeistä siis myöhemmin lisää. Hahmogalleria sykähdyttää tosiaan kiihkeää lukijaa monella tavalla, mutta kiivaiten sydän pamppailee, kun kappaleen otsikkona seisoo Cersein nimi.  Naisparka on yksin ongelmiensa keskellä, mitä tosin hän ei itse myönnä missään vaiheessa, ei edes istuessaan vankisellissä omien eritteidensä keskellä. Poissa ovat Tywin, Littlefinger ja Varys, hovi sen sijaan kuhisee onnenonkijoita, joiden lojaalius loppupeleissä on arvoitus itse kullekin. Vanha ennustus syö kaunotarta sisältäpäin, kun taas ulkoa häntä uhkaavat Margaeryn viattomuus ja aseisiin tarttuneet uskovaiset. Huoli Tommenista ja hänen omasta asemastaan vallankahvasta on niin suuri, että hän ajautuu tekemään kerta toisensa jälkeen huonompia päätöksiä. Jaimen viskatessa sisarensa kirjeen takkatuleen ajatus hiljalleen konkretisoituu lukijallekin: onko tämä Cersein tarun loppu?

Uusia outoja fantasiaelementtejä putkahtelee myös esille. Old Townissa jokin salaperäinen joukkio kaikessa hiljaisuudessa viljelee mustaan magiaan tai alkemiaan viittavia tekoja, jotka saavat miehenkin virtaamaan vetenä mukulakivien raoissa. Mitäs perkelettä? Beric Dondarrionin väki toisaalla uhmaa kuolemaa, mistä konkreettisin todistus on Tridentin Twinseiltä tuoma Catelyn Starkin harvinaisen eloisassa tilassa esiintyvä ruumis. Samoja ilmiöitä tutkii myös potkut saanut mestari Qyburn käyttäen kokeissaan Cersein nimeämiä ei-toivottuja henkilöitä. Aika pimeitä puuhia sanon minä.

Sota on oikeastaan ohi viimeistään Riverrunin kukistuessa, mitä nyt Storm’s End vielä haraa vastaan. Toki on vaikea sanoa mihin suuntaan asiat etenevät, jos Tyrellit valtaistuinsalin kansoittavat tästä edespäin. Pinnan alla silti kuplii raivokkaasti. Vale nousukkaineen on kytevä ruutitynnyri, Dornesta puhumattakaan, ja kukistuneen Riverruninkin kohtalo arveluttaa niin kauan kun Tom of Sevenstrings siellä saa rauhassa harppuaan soitella.

Briennen matka on ehkä vähiten mielenkiintoinen ja se sisältää enimmäkseen hirtettyjä miehiä, ratsastusta sateessa ja kiivaita miekkamittelöitä ilkimysten kanssa. On vaikea samaistua isoon ja rumaan naisritariin, jonka jokainen repliikki kysyy: ”Terve, oletteko nähneet nuorta neitoa, jolla on on kastanjanruskea tukka?” Toinen hieman auki jäänyt juonikuvio on Dornessa, missä monimutkaiset sukulaissuhteet ja kymmenet uudet henkilöt omine tavoitteineen jättivät kokonaisuuden aavistuksen epäselväksi ainakin näin ensilukemalla.

Aryasta on kasvamassa kova mimmi, aamusta iltaan duunia, kolme uutta opittua asiaa päivässä, öisin ruumiden hoitoa, kova yritys unohtaa sukujuurensa. Kyllä hänestä saadaan vielä kelpo kasvoton. Sansakin on joutunut poistumaan hiukan mukavuusalueeltaan ja ottaa nyt roolia Sweetrobinin tukihenkilönä Petyrin kielareita torjuen. Naimisiin olisi taas pian mentävä, saapa nähdä mitä siitä seuraa.

Mahtava kirja. Mutta eniten pelottaa, että nämä loppuvat kesken. Enää yksi jäljellä, loppuja saanee odottaa vuosia. Turha silti pelätä tulevaa, pitäisi yrittää nauttia siitä, mitä on nyt. Se kauan sitten povattu talvikaan ei sitten vielä vitosessa taida olla ajankohtainen, mutta kutosessa sitten viimeistään (The Winds of Winter). Nyt elän täysillä sarjan maailmaa. Niin täysillä, että hajotin vastikään ikkunalistan kun kuvittelin olevani miekkaileva Jaime. Lienee viisainta tarkastaa palohälyttimen paristot, ennen kuin luen lisää Daeneryksestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti