tiistai 10. huhtikuuta 2012

George R.R. Martin – A Storm of Swords 1: Steel and Snow

Tulinen taisto piikikkäästä valtaistuimesta on tauonnut ainakin hetkeksi. Nyt selvitellään, mitä kullekin jäi käteen. Stannis näyttää murskatulta, tosin toivon kipinä kytee yhä Dragonstonella. Lannisterit vahvistelevat valtaansa naimakaupoin: papin siunaus tiukentaa heidän kuristusotettaansa niin Highgardenista kuin Winterfellistäkin. Robbin voittoputki taisteluissa saa myös jatkoa, mutta siviilissä kaikki menee päin seinää. Joko olisi pian aika poltella rauhanpiippua?

Riverrunin ja pääkaupungin välillä tapahtuu paljon. Arya pakenee kumppaneineen kohti länttä, kun taas Briennellä ja Jaimella on vastakkainen suunta. Seutua haravoi myös kaksi kilpailevaa joukkiota, Vargo Hoatin ilkeämieliset jäsentenlyhentelijät ja Beric Dondarrionin johtamat kuolleen kuninkaan uskolliset miehet. Dondarrionin porukka on Stannisin tavoin hurahtanut uuteen uskontoon, ja mikäpä siinä, kun kerran uusi jumala pelastaa miehen kerta toisensa jälkeen kuolleista. Jaimelle kohtalo varaa ikäviä tapahtumia ja valkoviitta saakin varautua katselemaan elämää tulevaisuudessa uudesta vinkkelistä.

Valon palvojat saavat kenties pian vastinetta rukouksilleen. Nimittäin Daenerys lohikäärmeineen on laittanut hommat rullaamaan ja oleskelee alueilla, jotka jopa mahtuvat kartalle. Neito myös juonii itselleen armeijallisen sotaa varten kasvatettuja tappokoneita. Saapa nähdä kenen puolelle sitä oikein asettuu, kun tämä sakki nähdään viimein Westerosissa. 

Valtaistuinpeli on tiukkaa ja veristä. Melisandre kuitenkin näkee isojen poikien ritarileikkejä pidemmälle ja tietää, että todellinen vihollinen on pohjoisessa. Valitettavasti etelän vetelät eivät ymmärrä parastaan ja Muuri on miespulassaan heiveröisempi kuin koskaan. Sieltä ne sinisilmät tulee! Miekat eivät paljoa lämmitä näiden veijareiden kanssa, mutta tuli ja lohikäärmelasi sentään tepsivät. Kun matkan varrella tipahdelleet vihjeet summailee yhteen, uskaltaisin esittää varovaisen ennustuksen: talvi ja lohikäärmeet tulevat vielä ottamaan yhteen. Se, kenen puolella esimerkiksi Starkit silloin seisovat, onkin jo huomattavasti monimutkaisempaa. 

Jon sen sijaan seisoo yhä pakkasessa. Ei kuitenkaan enää yksin, vaan rinnallaan Ygritte, räiskyvä villikko. Nokka pojalla on kuitenkin kohti etelää, mikä aiheuttaa ongelmia tunnetasolla. Kenenkäs miehiä tässä nyt oikein lopulta ollaan? Valoja on vannottu joka suuntaan, joku niistä on kai pakko pettää. Jonilla noin muuten kyllä rullailee ihan mallikkaasti: susi on tallessa, jäseniä ei puutu, petikaveri löytyy eikä pojalla ole stressattavanaan puolta valtakuntaa.

Rakkausrintamalla tosiaan tapahtuu muillakin kuin Jonilla. Robb on nainut salaa nuoren Jeynen, mikä tosin maksoi hänelle puoli armeijaansa. Onni pariskunnalla kukoistaa, tosin on vielä epäselvää, millaisia jauhoja tytön pussukoista loppupeleissä löytyy. Ylhäisin petikumppani löytyy tietty Sansalta, mutta tämä avioliitto ei syystä tai toisesta nirppanokkaa miellytä. Naiset, niin pinnallisia! Arya ja Bran jatkavat sinkkuelämäänsä, mikä on ihan ymmärrettävää kymmenkesäisille. Eipä sillä, että nuoruus kovin monelle näyttäisi este olevan, pikemminkin houkute.

No mitäs se Bran sitten. Hänen seurueensa on ottanut omakseen magiikkaa hipovan ”puhutaan susille, nähdään enneunia, etsitään metsän väkeä, hippeillään muuten vaan”-elämäntavan. Heidän seikkailunsa ovat ainakin tässä kirjassa vähemmän vaaraa täynnä kuin monen muun. Lähinnä siis rauhallista nuotiolla istuskelua. 

Hovijuonimista olisi saanut olla vieläkin enemmän, mutta ymmärtäähän sen, kun käsissä on tuhat juonikuviota yhtä aikaa, ei aika vain riitä enää kaikkialle. Tykkäsin siitä, että kirjassa muisteltiin paljon 14 vuoden takaisia tapahtumia ja muutenkin tarinoitiin välillä salaperäisesti, välillä huumoria tavoitellen. Paljon oli myös kikkelijuttuja ja väkivaltaa, oikea meininki! Aryan tappolista on kyllä vähän arveluttava, mahtaakohan moisen ylläpitäminen olla tytön henkisen kasvun kannalta optimaalisinta. 

Catelynin mökötys alkaa jo tuskastuttamaan. Olisi jo korkea aika siirtää sureminen syrjään, olenhan minäkin jo vihdoin hyväksynyt Nedin poismenon. Myös Davosin edesottamukset puuduttavat. Mies on ihan symppis, mutta jotenkin Dragonstonen kolkkous imee energian luvuista, joissa tapahtumia hänen silmillään katsellaan. Kolmas ärrimurri kohdistuu itäisiin maihin. Dani ja lohikäärmeet ovat ihan jees, mutta väki, joka hänen ympärillään kuhisee, on hemmetin rasittavaa jengiä. Heidän eksoottiset nimensä eivät jää mieleen, he eivät tee oikeastaan mitään ja he vaihtuvat vähän väliä. Palatkaa jo pian kotiin!

Tässä vaiheessa sarjaa voisi miettiä hieman lukemaansa kokonaisuutena. Ykköskirjan alussa muistan miettineeni, miten rauhaisalta vaikuttanut kuningaskunta voisi koskaan ajautua sotaan. Nyt taas tuntuu, että verta ja miekankalsketta on joka puolella, eikä rauha tule kysymykseenkään. Koko ajan paljastuu uusia ristiriitoja, vanhoja kaunoja kaivetaan esiin ja maailmankartta avautuu pikkuhiljaa paljasten sieltä kokonaisia armeijoita, missä on kuvitellut kasvavan vain tiheää ruohikkoa. Halu nähdä vielä tuntemattomia kaupunkeja on myös kova. Millainen onkaan Casterly Rockin vauraus tai Oldtownin pilviä hipova torni? Ja kuka sankareistamme tulee nämä ihmeet kokemaan? 

Eräs lukemaan innostava halu on nähdä Starkien perhe taas yhdessä. Niin monta sivua he ovat erillään matkaa taittaneet, niin monta taistelua taistelleet, niin monta sipulikeittoa kiireessä nauttineet. Välillä he ovat sivunneet toisiaan tai kuulleet uutisia sukulaisistaan. Mutta vielä yhtään sydäntälämmittävää kohtaamista ei ole nähty (poislukien Robbin ja Catelynin). Milloin tämä odotus palkitaan? Ja jos perheenjäsenten kokoontuminen jätetään vasta myöhempiin kirjoihin, eikö edes eläinten kohdalla voitais tehdä poikkeusta? Voi pojat, kun Arya törmäisi sattumalta (tai tietenkin ollessaan pulassa vailla poispääsyä) kadonneeseen suteensa, sitä jälleennäkemisen riemua!

Paksuja kirjoja nuo kyllä ovat, ikä ja terveys tässä menee. Mutta loppuun tämä matka on nyt käytävä, ei tässä valittelu auta. Lukemisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti