tiistai 20. joulukuuta 2011

Mika Waltari - Neljä päivänlaskua

Blogihiljaisuuteni on jatkunut jo liian kauan. Nyt on pakko ottaa itseäni niskasta kiinni. Onneksi syy ei ole lukemattomuudestani, vaan siitä, että työn alla olevat teokset ovat paksumpia kuin keskiverto joulukinkku. Saan tosin hieman soimata myös saamattomuuttani, sillä tässä postauksessa käsiteltävän Waltarin Neljä päivänlaskua luin jo ajat sitten, mutta en sitten syystä tai toisesta tullut koskaan arvostelleekseni sitä. Senhän toki arvaa, kuinka siinä käy, kun viivyttelee – en muista kirjasta enää paljoa. Mutta yritetään.

Kyseessähän on kirjailijan omaa elämää sivuava romaani, tarkemmin sanoen Sinuhe egyptiläisen kirjoitusprosessin kuvaamista. En oikeastaan tiedä tahi jaksa ottaa selvää, onko tämä nyt sitten tosiaan lähes faktaa vai kuvataanko tässä fiktiivistä Waltaria vai mitä. Tarkoitus olisi lukea myöhemmin Waltarin elämänkerta, joten eiköhän se viimeistään sitten selkiydy. Se nyt ainakin on selvää, että ihan puhdasta realismia teos sentään ei ole. Sen paljastaa kirjailijan sydän, joka majailee kirjan tapahtumissa leijonanosan ajasta muualla kuin omistajansa rinnassa.

Itse tapahtumat olivat rakkauden ja hallusinaatioiden perässä juoksemista. Päähenkilöön oli mahdoton samaistua ja muutenkaan en voi varsinaisesti sanoa uppoutuneeni kirjan maailmaan. Maininnat kummittelevista egyptiläisistä olivat mielenkiintoisia, mutta niitäkin oli vain harvakseltaan eikä niillä ollut sen kummempaa juonellista merkitystä. Päähenkilö oli melko angstinen tapaus, viina maistui ja vaimokin tuntui aikansa eläneeltä. Nuori rakastaja oli siis otettava. Tunteita ja ajatuksia, jotka tähän rakastajattareen liittyivät, vatvottiin edestakaisin. Melko peruskauraa siis.

En muista, olenko julistanut näin julkisesti tavoitteekseni lukea koko Waltarin tuotanto. Tällainen ajatus päässäni on siis jo pidempään kytenyt, mutta nyt tavoite tuntuu taas astetta kaukaisemmalta. En ole ollenkaan varma, ovatko miehen ei-historialliset rakkaus- tai ihmissuhderomaanit minua varten sittenkään. Oli niin tai näin, projekti on kuitenkin ainakin tällä hetkellä jäissä, sillä eräs huippusuosittu fantasiasarja on napannut minutkin koukkuunsa. Ehkä palaan taas myöhemmin Waltarihaasteeseen, varoitettakoon kuitenkin, että seuraavat muutama tuhat sivuani taitavat olla peräisin George R.R. Martinin kynästä. 

Toivotankin itselleni hyviä lukuhetkiä, sillä olen viimein lomalla ja kohta on joulu. Aika makia homma!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti